Monday, April 13, 2009

Andreas Holmbergs företal till internetupplagan (2009) av P P Waldenströms skrift Dop och barndop (1898)

P P Waldenström är i vida kretsar känd huvudsakligen för sin frikyrklighet och sin försoningslära. Att han, trots någon enstaka släng mot Luther och statskyrkan även här, tydligt uppträdde på den lutherska sidan gentemot baptisterna (i dopfrågan), är betydligt mindre känt. Att han dessutom gjorde det på ett språkligt och pedagogiskt ovanligt medryckande sätt, nämligen i dramatiserad form genom en fiktiv dialog mellan "Natanael" och "Timoteus", är förmodligen numera helt okänt för nästan alla även inom hans eget samfund - och då än mer för Svenska kyrkans och EFS:s folk, där blotta namnet "Waldenström" ofta ansetts borga för villfarelse och allmän läroupplösning.

Därför har jag ansett det mödan värt att här på nätet publicera P P Waldenströms bok "Dop och barndop", i enlighet med dess fjärde upplaga (Missionsförbundets förlag, Stockholm 1938). Jag har valt bloggformen eftersom den var den enklast tillgängliga, men bokens olika dialoger presenteras i "omvänd bloggordning" för att boken ska kunna läsas/rullas "uppifrån och ner", från det första till det sextonde samtalet. Språket har INTE bearbetats, eftersom jag bedömer att Waldenströms språk behåller sin friskhet och lätthet även efter 100 år, och att dialogformen i sej själv befordrar läsbarheten mera än en allmän bearbetning någonsin skulle kunna göra.

De flesta av de av Waldenström inflikade noterna har uteslutits, eftersom de sällan berört någon vital del av framställningen utan mest varit ägnade att utreda vissa sidospår eller framställa obsoleta källhänvisningar. De gånger noterna har relevans för texten i övrigt är de här inarbetade i själva texten (inom klammer).

No comments:

Post a Comment